szombat január 19 , 2019
Text Size
   
Jegyzetek : 740 Összes letöltés : 94129

A közepes tanulók sikeresebbek

Hírek - Szemezgetés

Egy orosz felmérés univerzális dilettánsnak nevezte a kitûnõ tanulókat: mindent tudnak, de semmit sem igazán. A közepesek viszont csak azt tanulták meg, amit akartak, sok idõt töltöttek emberek között, kezdeményezõbbek, ezért gyakrabban lesz belõlük vezetõ.

A közepesen tanuló egyetemistákból gyakran lesznek vezetõk, beosztottjaik között pedig gyakoriak a kitûnõre végzett hallgatók - derítették ki orosz kutatók. A látszattal ellentétben a közepesen teljesítõ hallgatók számos elõnnyel bírnak, a kitûnõk számos hátránnyal küzdenek - vélik a pszichológusok.

Unalmas

Az okok között szerepel, hogy míg a kitûnõk hosszan töprengenek egy feladat megközelítésérõl, addig a közepesek egyszerûen megcsinálják. Az utóbbiak soha nem foglalkoznak olyasmivel, ami nem érdekli õket. Legtöbbjüknek magas az EQ-ja - az érzelmi hányadosa -, s az életben a sikerhez fontos az intuíció, a képesség mások meghallgatására és megértésére, a belsõ szabadság, mindehhez pedig nem szükséges tárgyi tudás. A közepes tanuló rendszerint kolerikus vagy szangvinikus vérmérsékletû, társasági lény, és szülei sok kínlódás után olyannak szeretik, amilyen.

A kitûnõ tanulót unalmasnak tartják és nem szeretik az osztálytársai. A tanárok felfelé húzzák osztályzatát, de nagyobb követelményeket is támasztanak vele szemben. A sok tanulás elveszi az idejét, amit a többiek barátaikkal töltenek. Többnyire nem tud megbirkózni a rendkívüli helyzetekkel. Mivel minden tárgyat szorgosan tanul, nem tud behatóan foglalkozni semmivel, vagyis legtöbbjük univerzális dilettáns. Vérmérsékletét tekintve leggyakrabban melankolikus vagy flegmatikus alkat, ráadásul szülei is elégedetlenek vele - állítják a kutatók.

Vállalkozó alkat

Mindezt más szempontból megközelítve kimutatták: a közepes tanulók közül jóval többen alapítanak saját vállalkozást, és válnak tehetséges vezetõvé, éppen azért, mert csak azt tanulták, ami érdekelte õket, sok barátot szereztek, aki segíti indulásukat, és mernek kockáztatni. Ezzel szemben a kitûnõk megszokták, hogy mások elvárását, utasítását teljesítsék, szófogadók, de csak stabil feltételek között tudnak dolgozni, nehezen döntenek, mert félnek, hogy hibát követnek el, vagyis éppen mások döntéseinek kivitelezésére alkalmasak.

Emellett már korábban kiderítették, hogy a kiváló teljesítmények gyökere gyakran kisebbségi komplexus: csúnyának tartják magukat, szegény családból jönnek, vagy igen félénkek, nem ritkán gyenge fizikumúak, s mindezt intellektuális téren próbálják kompenzálni. A lányok túlzott követelményeket támasztanak másokkal szemben, nem tudnak kapcsolatokat építeni, és ha férjhez mennek, többnyire hamar elválnak.

A feltételezésekre bizonyítékkal szolgál egy 1997-ben készült oroszországi felmérés: akkor a munkanélküliek között 12 százalék volt a kitûnõ és 54,5 százalék a négyes tanulók aránya, de a közepesek csak a munkanélküliek 8,1 százalékát tették ki.

forrás: index.hu 

 


Bejelentkezés

Felhasználók

Összes regisztrált tag: : 10324
Utolsó tag: svdori
Ebből online: 0
Ma regisztrált : 0 felhasználó
Héten regisztrált : 0 felhasználó
Hónapban regisztrált : 0 felhasználó

Szavazások

Mi legyen még?