szombat január 19 , 2019
Text Size
   
Jegyzetek : 740 Összes letöltés : 94129

"A vállalat idegrendszere"

Hírek - Szemezgetés

Mi van a könyvelõprogramokon túl?
 
A vállalatirányítási rendszereket a kisvállalati körben sokan még mindig a könyvelõprogrammal azonosítják, bár már régóta jóval többet jelentenek annál. 

Egy tipikusnak tekinthetõ vállalat informatikai költségeinek 80%-át költi a speciális szakmai problémákat megoldó rendszerekre és csak a maradék 20-at az általános üzletmenetet kiszolgálókra. Ez utóbbi kategóriába tartozik a vállalatirányítási rendszer, vagy angol rövidítéssel ERP(Enter-prise Resource Planning) is.

A kis- és közepes méretû vállalkozások (kkv) esetében egy szoftverrendszer megvásárlásakor nemcsak az ár a fontos tényezõ, hanem a kezelhetõség is-jellemzõen olyan változatot keresnek, amellyel az átlagosnál kicsit jobb informatikai végzettséggel rendelkezõ átlagos alkalmazott is elboldogul.

Hosszú ideig emiatt csak a nagyvállalatok kiváltságai voltak az ERP-szoftverek. Az utóbbi években azonban ezek egyre több közepes méretû cég számára vált megfizethetõekké, belátható idõben megtérülõvé váltak. Ebben azonban nagy szerepet játszik, hogy mind több pályázati lehetõség adódik ilyen méretû cégeknek ERP-szoftver vételére, bevzetésére, még ha Nádas Mihályné, az Arundo Kft. vállalkozásfejlesztéssel és pályázatírással foglalkozó cég vezetõje szeint az Új Magyarország fejlesztési tervhez (www.nfh.hu) kapcsolódó, napjainkig már megjelent gazdaságfejlesztési úniós felhívások feltételei igen szigorúak, s a pénzért versenybe szálló cégek közül sokan nehezen felelnek meg a felhívásban levõ feltételeknek.

A vállalatirányítási szoftverek piacát jellemzõen két nagy gyártó terméke uralja. Ebben talán az is szerepet játszik, hogy ERP-szoftvert általában 5-6 évre vesz egy intézmény, s fontos szempont, hogy 4,5 év után is létezzen a gyártó, ha bármi gond lenne.

A két nagy közül az ismertebb a SAP. Tapasztalataik szerint egy kis közepes méretû cég folyamatai nem különböznek nagymértékben az õt méretben megelõzõ vállalatokétól, bár a közhiedelem ezzel ellentétes. Jelenleg három megoldást kínálnak, melyek alapvetõen csak a cég mérete szeint különülnek el egymástól: a SAP Business One-t kisebb, az All-in-One és All-in-One ERP Package nevû megoldást pedig a közepes méretû vállalatoknak ajánlják.

Másik meghatározó résztvevõje a piacnak az Oracle, melynek termékei nyílt és szabványos technológiákra épülnek, ezért könnyen összeilleszthetõek a szakmánként eltérõ speciális rendszerekkel. A nem saját fejlesztésû, de az Oracle tulajdonában lévõ JD Edwards ERP rendszerek legkisebb változata az EnterpriseOne az építõipari, ingatlangazdálkodási, borászati, mezõgazdasági, gyártási és nagykereskedelmi területen müködõ cégeknek nyújt segítséget, míg az Oracle saját fejlesztésû ERP-rendszerének a kkv szektor számára készült változata, az E-Business Suite Standard Edition pedig a pénzügyi, egészségügyi és állami szektor intézményenek.

Érdekes még, hogy a piac nagy részét lefedõ két nagy nemzetközi mellet számos kisebb, magyar tulajdonú fejlesztõ cég is megél ezen a piacon. A rugalmasabb, gyorsan reagáló, testre szabott rendszereket is kifejleszteni képes válllalkozásokat megbecsülik a kisebb cégek, akik sokszor egy nagy multi beszálítójaként találkoznak a rendszerirányítás informatikai igényével.

Szerzõk:

Szamosközi Péter - Fülöp Hajnalka

www.nol.hu 


Bejelentkezés

Felhasználók

Összes regisztrált tag: : 10324
Utolsó tag: svdori
Ebből online: 0
Ma regisztrált : 0 felhasználó
Héten regisztrált : 0 felhasználó
Hónapban regisztrált : 0 felhasználó

Szavazások

Mi legyen még?