szombat január 19 , 2019
Text Size
   
Jegyzetek : 740 Összes letöltés : 94129

Honnan a gyereknap??

Hírek - Szemezgetés

A nemzetközi gyermeknapot a világ számos országában 1950 óta május utolsó vasárnapján ünneplik, a Nemzetközi Demokratikus Nõszövetség 1949 novemberi határozata alapján. A cél az akkor elmaradott, háború sújtotta országok gyermekeinek megsegítését szolgáló akciók szervezése volt. Hasonló rendezvény már a második világháború elõtt is létezett: ez volt a gyermekhét, amelyet elõször 1931 májusában jótékonysági céllal szerveztek.

A fõvárosban a Parlament elõtt, a Kossuth téren például a fõtéma a biztonság lesz: a gyerekek játszva tanulhatják meg, hogyan állhatnak helyt az élet rázósabb pillanataiban. A játékos tanításra az Országos Mentõszolgálat, az Országos Meteorológiai Szolgálat, a BRFK, az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság, a honvédség és a Fõvárosi Tûzoltó-parancsnokság munkatársai vállalkoztak.

Immár hagyományos a gyermeknapi rendezvény a Városligetben, a Fõvárosi Önkormányzat és a Nemzetközi Gyermekmentõ Szolgálat szervezésében. Az idén különösen nagy hangsúlyt fordítanak arra, hogy a sérült gyermekek is részt vehessenek az ünnepségen - egyrészt mint elõadók, másrészt mint aktív részesei a programnak.

Minden, 120 centiméternél alacsonyabb gyerek, aki át tud sétálni a bejárat elõtti léc alatt, ingyen mehet be gyermeknapon a Vidám Parkba. Lesz kvízkerék, lufifújó bajnokság és madárcsicsergést utánzó verseny is, sok-sok ajándékkal.

Családi vetélkedõvel, játéksarokkal, arcfestéssel, hangversennyel, látványetetésekkel várja a látogatókat a Fõvárosi Állat- és Növénykert vasárnap.

Száz tonna élelmiszer jut el a legkisebbekhez különféle gyermeknapi rendezvények keretében, az ország 103 településén. Az Adománylavina egy újszerû jótékonysági kezdeményezés, amelyet egy növényvédõ szereket gyártó cég indított útjára. Az Élelmiszerbank által pályázat útján kiválasztott 144 civil szervezet osztja el a rászorulóknak az élelmiszereket.

forrás: Gyereknap, ingyenes Vidám Parkkal 


Bejelentkezés

Felhasználók

Összes regisztrált tag: : 10324
Utolsó tag: svdori
Ebből online: 0
Ma regisztrált : 0 felhasználó
Héten regisztrált : 0 felhasználó
Hónapban regisztrált : 0 felhasználó

Szavazások

Mi legyen még?