szombat január 19 , 2019
Text Size
   
Jegyzetek : 740 Összes letöltés : 94129

Megint a magyar tésztahíd a világon a legjobb

Hírek - Szemezgetés

Ismét a Budapesti Mûszaki Fõiskola Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Karának tésztahídépítõi lettek a legjobbak a világ legrangosabbnak számító tésztaversenyén, a kanadai Okanagan University Collage-on megrendezett Spagettihíd Építõ Világbajnokságon. Botka Balázs és Kurucz Sándor mechatronikai mérnökszakos hallgatók mindössze 995 gramm tömegû és 1 méter fesztávolságú hídja a világcsúcsot csaknem 100 kilogrammal megjavítva, 352,6 kg terhelés alatt tört össze.

A dobogó második fokára szintén magyarok, a gyõri Széchenyi István Egyetem hallgatói állhattak, a harmadik helyet pedig Márkos Szilárd a BMF-BGK gépészmérnök hallgatója 310,7 kilogrammos terheléssel szerezte meg. Az elmúlt öt évben a Budapesti Mûszaki Fõiskola Bánki karának hallgatói sikert sikerre halmoztak a kanadai világmegmérettetésen - mondta el Horváth Sándor, a Bánki kar dékánhelyettese a távirati irodának. A Vancouvertõl pár száz kilométerre fekvõ egyetemen múlt pénteken 25. alkalommal rendeztek ilyen világversenyt. A diákok több száz óra munkával készítik el ezeket a hidakat, amelyek mintegy 1200 alkatrészbõl állnak. Fotózzák, filmezik az alkotásokat, tesztelik a gyenge pontokat, hogy a lehetõ legnagyobb terhelést sikerüljön elérni - magyarázta a dékánhelyettes.

A BMF Bánki Kara május 30-án rendezi meg a RECCS 2008 IV. Kárpát Medencei Tésztahídépítõ Bajnokságot, amelyre a hazai és határon túli mérnökhallgatók jelentkezését várják. Mivel Magyarországon és az egész Kárpát-medencében nagyon népszerûek ezek a versenyek, azt tervezik, hogy késõbb Európa-bajnokságot, sõt majd világbajnokságot is rendeznek tésztahídépítésbõl - mondta Horváth Sándor. (forrás: MTI)

eredeti cikk: http://index.hu/tudomany/blog/2008/03/11/megint_a_magyar_tesztahid_a_vilagon_a_legjobb 


Bejelentkezés

Felhasználók

Összes regisztrált tag: : 10324
Utolsó tag: svdori
Ebből online: 0
Ma regisztrált : 0 felhasználó
Héten regisztrált : 0 felhasználó
Hónapban regisztrált : 0 felhasználó

Szavazások

Mi legyen még?