szombat január 19 , 2019
Text Size
   
Jegyzetek : 740 Összes letöltés : 94129

Minden idõben, Tisza cipõben!

Hírek - Szemezgetés

Ugyebár mostanság újra divatba jött a Tisza cipõ. Gondoltuk volna, hogy régen is hasonló cipõket gyártottak, és hogy voltak évek, amikor 10 200 000 pár cipõ készült? Történelmi visszatekintési körutazás.

A történet akkor kezdõdött, amikor Thomas Bata az 1930-as években cipõgyárat akart építeni valahol Magyarországon. Egy utazása során véletlenül talált Martfûre, ahol a vízi- és közút, valamint a vasút egy ponton találkozott.

A terület 1939-ben került a tulajdonába - az ötszázkilencvenhárom kataszrális hold birtokot háromszázhuszonötezer pengõért vásárolta meg. Megkezdõdött az építkezés, a Cikta Rt. - ezen a néven indult a gyár - 1942-ben megkezdte a termelést házicipõk gyártásával.

A háború éveiben sok változás történt, vezetõk jöttek-mentek, de a Cipõgyárnak mindig volt munkája. A háborút követõen a gyár is sok veszteséget könyvelhetett el, gumitalpú cipõk helyett fatalpú cipõk készültek. 1949 augusztusában a Cikta Rt. a Tisza Cipõgyár Nemzeti Vállalat nevet veszi fel.

Az 1950-60-as években a gyár fõleg belsõ piaci igényeket elégített ki, export csak a szocialista országokba történt. Ez idõ tájt nagy mennyiségben készültek bakancsok a HM-nek, BM-nek, valamint a Munkásõrségnek.

1970 decemberében a Tisza Cipõgyár beadta új logójának engedélyezési kérelmét, melyet 1971 elsõ hónapjaiban megkapott.

Elindult a sportcipõk gyártása, mely sok fiatal kedvenc cipõjévé vált. Számos tény mutatja, hogy a Tisza Cipõgyár sportcipõ vonala meghozta a hozzá fûzött reményeket. 1971 májusától a franciaországi ADIDAS cég is nálunk gyártatja a La Paz modellnévre hallgató futballcipõit.

A 70-es évek elején számos új modell lát napvilágot, némelyiküket méltán nevezhetjük a mai old school stílusú cipõk elõdjének. Sokan emlékeznek még a gyár legrégebbi termékeire a gumitalpú - vulkanizált eljárással készült - tornacipõkre, melyek számos színben kerültek az üzletekbe.

A tornacipõk választéka gazdagodott, a fél tornacipõk mellett magasszárúak, valamint különbözõ sportokhoz kiválóan alkalmas vászon és bõrcipõk készültek.

Ebben az idõben a Tisza Cipõgyár volt Magyarország legnagyobb cipõgyára, - ahol nemcsak cipõket, hanem az ország más gyárai részére gumitalpakat is készítettek - évente 10 200 000 pár cipõt gyártottak itt ebbõl 3 000 000 pár tornacipõt. A mennyiség mellett a gyár ügyelt a minõségre, 1974. júliusában a PVC talpú tornacipõk elnyerik a “kiváló árú” megkülönböztetõ jelzést. Az 1976-os Budapesti Nemzetközi Vásáron a Tisza Cipõgyár szabadidõ cipõcsalád termékeivel vásári nagydíjat kapott.
Az 1976-os év számos nemzetközi elismerést hozott a Tisza Cipõgyárnak, hiszen a francia ADIDAS cég több éves szerzõdést írt alá sportcipõk gyártására, az angol piacon is megjelentek a gyár termékei, valamint megállapodás született az elsõ amerikai cipõexportra, ahol az utcai cipõ megrendelés mellett igényt jelentettek be 50 ezer pár sportcipõre. A tõkés export mellett nem elhanyagolható a 2 millió pár cipõ, mely a szocialista piacra került. A Tisza Cipõ már a 70-es évek elején eljutott a kuwaiti, valamint a líbiai piacra, a 76-os év további fejlõdést hozott.

Az 1990-es években a felerõsödött importtal számos külföldi márka került a hazai piacra, A Tisza Cipõgyár az 1990-es évek közepéig gyártott tornacipõket, majd inkább az utcai nõi - férfi és gyermekcipõk gyártásával foglalkozott.

2003 nyarán ismét megjelennek a sokak számára ismerõs Tisza sportcipõk. A régi modellek mellett számos új modellel, új színekkel kívánjunk feleleveníteni a Tisza legendát.

hivatalos weboldal: tiszacipo.hu

indexen hír ebben a témában: klikk


Bejelentkezés

Felhasználók

Összes regisztrált tag: : 10324
Utolsó tag: svdori
Ebből online: 0
Ma regisztrált : 0 felhasználó
Héten regisztrált : 0 felhasználó
Hónapban regisztrált : 0 felhasználó

Szavazások

Mi legyen még?